«Από τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας προκύπτει ότι η μάζα και η ενέργεια είναι και οι δύο διαφορετικές εκδηλώσεις του ίδιου πράγματος».

Πασίγνωστο στο Twitter έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες σπάνιο βίντεο με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να εξηγεί τη διασημότερη εξίσωση της σχετικότητας, πιθανότατα τη διασημότερη εξίσωση στην ιστορία της επιστήμης.

Στο ασπρόμαυρο βίντεο ο Γερμανός θεωρητικός φυσικός εξηγεί την εξίσωση E=mc2  που περιγράφει την ισοδυναμίας της μάζας και της ενέργειας.

Το σύμβολο Ε αντιστοιχεί στην ενέργεια ενός σώματος σε ηρεμία, το m στη μάζα του και το c στην ταχύτητα του φωτός στο κενό, περίπου 300.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Δείτε το βίντεο εδώ!

H ιστορική εξίσωση προκύπτει από τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας, τη θεωρία του Αϊνστάιν που περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στον χώρο και τον χρόνο. Η ιδέα της ισοδυναμίας μάζας και ενέργειας άνοιξε το δρόμο στην πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά όπλα, όπου ένα πολύ μικρό μέρος της μάζας του αρχικού ραδιενεργού υλικού μετατρέπεται σε ακτινοβολία.

Περίπου μια δεκαετία μετά την ειδική σχετικότητα, ο Αϊνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, η οποία αφορά την παραμόρφωση του χρόνου και του χώρου από τη μάζα και εξηγεί τη βαρύτητα ως αποτέλεσμα αυτής της παραμόρφωσης.

Όπως λέει ο Αϊνστάιν στο βίντεο, «από τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας προκύπτει ότι η μάζα και η ενέργεια είναι και οι δύο διαφορετικές εκδηλώσεις του ίδιου πράγματος –μια κάπως άγνωστη ιδέα για το μέσο μυαλό».

«Επιπλέον, η εξίσωση στην οποία η ενέργεια εξισώνεται με τη μάζα, πολλαπλασιαζόμενη με το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός, έδειξε ότι ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες μάζας μπορούν να μετατραπούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας και το αντίστροφο».

«Η ισοδυναμία μάζας και ενέργειας, αποδείχθηκε πειραματικά το 1932 από τον Τζον Κόκροφτ και τον Έρνεστ Γουόλτον» καταλήγει ο Αϊνστάιν.

Οι δύο ερευνητές, αναφέρει το IFLScience, βομβάρδισαν με μια δέσμη πρωτονίων στόχους από βηρύλλιο και λίθιο για να διασπάσουν το λίθιο σε ήλιο. Μέτρησαν την κινητική ενέργεια των πυρήνων ηλίου που προέκυψαν και διαπίστωσαν ότι ήταν μεγαλύτερη από την συνολική αρχική ενέργεια των πρωτονίων και των πυρήνων λιθίου. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτή η αύξηση της ενέργειας συνοδεύτηκε από απώλεια μάζας.

Αφότου επιβεβαίωσαν τα ευρήματα με πειράματα με άλλα στοιχεία, οι Κρόκροφτ και Ουόλτον βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής του 1952.

Αϊνστάιν

Πηγές:  ΤΑ ΝΕΑ 

Αν ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα σπουδών των Φροντιστηρίων μας, βρείτε εδώ πληροφορίες για Online Εγγραφές!

Διαβάστε επίσης: 

Πανελλαδικές: Αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο.

Σε ποια Τμήματα ΑΕΙ αν εισαχθείτε παίρνετε μαζί με το πτυχίο κατευθείαν και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών!

Πανελλαδικές 2023: Ο νέος τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων.

Αλλαγές στους συντελεστές ΕΒΕ μερικών στρατιωτικών σχολών.

Πανελλαδικές 2023: Αλλαγές σε κατατάξεις Τμημάτων ΑΕΙ και συντελεστές βαρύτητας.