Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους τελειόφοιτους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, καθώς σε λίγους μήνες θα καθίσουν στα θρανία για τις Πανελλήνιες 2022.

Δύο γεμάτους μήνες διαβάσματος και επαναλήψεων έχουν οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες 2022, πριν βρεθούν στις σχολικές αίθουσες για να εξεταστούν στα μαθήματα που θα τους ανοίξουν μία θέση στο ΑΕΙ της αρεσκείας τους.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Αν και προς το παρόν το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ακριβή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων, ωστόσο, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες που έχουν «πέσει» στο τραπέζι.

Πιθανότατα θα ανακοινωθούν πριν το κλείσιμο των σχολείων το Πάσχα 2022, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι και οι καθηγητές το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες οι δύο πιθανές ημερομηνίες είναι οι εξής:

  • Έναρξη των πανελληνίων τη Δευτέρα 6 Ιουνίου ή την Τρίτη 7 Ιουνίου
  • Έναρξη των πανελληνίων την Τρίτη 14 Ιουνίου ή την Τετάρτη 15 Ιουνίου, αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος.

Το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν στις 15 Ιουνίου, ενώ οι Πανελλαδικές του 2021 στις 14 Ιουνίου για τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, λόγω παράτασης του διδακτικού έτους.

Οι Πανελλαδικές του 2019 ξεκίνησαν στις 7 Ιουνίου, ενώ το 2018 στις 8 Ιουνίου.

Οι αλλαγές στις φετινές Πανελλήνιες 2022

Λατινικά αντί Κοινωνιολογίας

Οι υποψήφιοι, ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, με επιπλέον μαθήματα και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες.

Το μάθημα της Κοινωνιολογίας θα αντικατασταθεί με εκείνο των Λατινικών, για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Και για τους υποψήφιους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.

Συντελεστές Βαρύτητας

Στις φετινές Πανελλαδικές θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του, καθιστώντας την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη.

Τα Πανεπιστήμια, ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους, αντικειμένου. Για παράδειγμα, το τμήμα Μαθηματικών, επιλέγει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα μαθηματικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό.

Δεύτερο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Και στις Πανελλαδικές 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού, για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Στις περσινές Πανελλαδικές 22.000 άτομα διεκδίκησαν 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ. Επίσης από εφέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον το επιθυμούν να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πολλά τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές δηλαδή τμήματα που είχαν όρισαν τον ανώτατο συντελεστή 1,20 τον μείωσαν ενώ κάποια τμήματα «ανέβασαν» τους συντελεστές τους.

 

Πηγή: iEidiseis

Αν ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα σπουδών των Φροντιστηρίων μας, βρείτε εδώ πληροφορίες για Online Εγγραφές!

Διαβάστε επίσης: 

Μηχανογραφικό – Πανελλαδικές 2022: Τι θα ισχύσει φέτος.

Πανελλήνιες 2022: Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν.

Σχολεία: Λάθη και προχειρότητα στην Τράπεζα Θεμάτων.

Τα 176 τμήματα των ΑΕΙ με κενές θέσεις.