Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας παρουσιάστηκε από την ηγεσία του Υπουργείου, αλλά νομοσχέδιο δεν είδαμε. Αντί αυτού έχουμε ένα Powerpoint σε αρχείο pdf με τα βασικά του σημεία. Ας τα δούμε:

Νέα Προγράμματα Σπουδών αναγγέλθηκαν αλλά σε όλες τις τάξεις; Δεν διευκρινίζεται.

Στο Γυμνάσιο: Τα εξεταζόμενα μαθήματα στο τέλος κάθε τάξης γίνονται 7, από 4 που είναι τώρα. Ο ελάχιστος βαθμός προαγωγής είναι το 10, από 9,5 που είναι τώρα. Οι μετεξεταστέοι εξετάζονται το Σεπτέμβριο, αντί για τον Ιούνιο που ισχύει τώρα.

Στο Λύκειο: τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται κατά ένα σε κάθε τάξη. Στην Α Λυκείου γίνονται 9 στη Β Λυκείου 7 και στη Γ Λυκείου 5. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι αυτά τα μαθήματα. Ο ελάχιστος μέσος όρος προαγωγής και απόλυσης είναι το 10 και οι μετεξεταστέοι εξετάζονται το Σεπτέμβριο.

Επανέρχονται οι 3ημερες, 4ημερες και 5ημερες αποβολές. Γίνεται πιο εύκολη η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και συντάσσεται εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας.

Οι μαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ Γυμνασίου θα εξεταστούν με την τράπεζα θεμάτων στην Α Λυκείου. Δεν γνωρίζουμε αν τα θέματα από την τράπεζα θεμάτων θα είναι τα μισά όπως το 2014 και τα υπόλοιπα θα τα βάζουν οι διδάσκοντες ή αν θα είναι όλα από την τράπεζα θεμάτων.

Οι μαθητές που φοιτούν φέτος στη Β Λυκείου θα έχουν συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα, όπως συνέβαινε μέχρι το 2019. Σωστό γιατί η κατάργησή τους δημιουργεί το πρόβλημα με τις ισοβαθμίες που θα δούμε στις φετινές εξετάσεις. Οι τέσσερις ομάδες προσανατολισμού γίνονται 3 με τη συγχώνευση των Θετικών Σπουδών και των Σπουδών Υγείας. Δεν γνωρίζουμε πως θα υλοποιηθεί σε σχέση με τα διδασκόμενα και τα εξεταζόμενα μαθήματα. Υποθέτουμε ότι θα διαχωρίζονται οι μαθητές και τις ώρες που θα διδάσκονται Μαθηματικά οι μαθητές των Θετικών Σπουδών, οι μαθητές των Επιστημών Υγείας θα διδάσκονται Βιολογία. Αν γίνει έτσι δεν θα έχουμε άλλες αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία. Ενισχύονται οι ώρες Γενικής Παιδείας, συνεπώς τελειώνουν τα επτάωρα. Δεν γνωρίζουμε τα μαθήματα και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα.

Οι μαθητές που φοιτούν φέτος στην Α Λυκείου εκτός όσων ισχύουν για τους μαθητές της Β Λυκείου των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξετάζονται στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχουν ομάδες προσανατολισμού στη Β Λυκείου. Βάσει του περυσινού νόμου δεν θα υπάρχουν, αλλά το θεωρούμε απίθανο γιατί θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση.

Αλλαγές στις Μετεγγραφές:

Καθιερώνεται βάση μετεγγραφής, που είναι η βάση εισαγωγής μείον 2750 μόρια. Δηλαδή ένα τμήμα που έχει βάση 15.000 μόρια το έτος 2020 δεν θα δέχεται φοιτητές με μετεγγραφή που έχουν λιγότερα από 12.250 μόρια. Θα μπορούν, όμως να πάρουν μετεγγραφή σε οποιοδήποτε τμήμα του Επιστημονικού τους πεδίου που απέχει μέχρι +2750 μόρια. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Υποψήφιος έχει συγκεντρώσει 7501 μόρια και εισάγεται στο τμήμα Μαθηματικών Σάμου. Δεν μπορεί να εισαχθεί σε κάποιο τμήμα Φυσικών που ήταν ο στόχος του, αφού το τμήμα Φυσικών με τη χαμηλότερη βάση ήταν το 2020 το τμήμα της Καβάλας με 8969 μόρια. Αν έχει τα μόρια για μετεγγραφή ή έχουν μείνει κενές θέσεις μετεγγραφής στην Καβάλα, τότε μπορεί να μεταπηδήσει στο τμήμα Φυσικών Καβάλας ή της Λαμίας. Θα γίνει και αλλαγή των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για τις μετεγγραφές. Να δούμε ολοκληρωμένη την πρόταση και να δούμε πως θα λειτουργήσει στην πράξη.