Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση περιέχει 75.500 λήμματα – Ποιες είναι οι 17 καινοτομίες του Λεξικού

Την ηλεκτρονική έκδοση του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας προσφέρει δωρεάν η Ακαδημία Αθηνών, από τις 9 Φεβρουαρίου, Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Είναι η δεύτερη αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη με 75.500 λήμματα έκδοση του Χρηστικού Λεξικού, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Το Λεξικό παρουσιάζει 17 καινοτομίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι: κατάρτιση του λημματολογίου από εκτενείς έντυπες και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, καθιέρωση διπλής ορθογραφίας για ορισμένες λέξεις, αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών, αναλυτική παρουσίαση των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων, ακριβής υφολογικός προσδιορισμός λέξεων και εκφράσεων και παράθεση της χρονολογίας πρώτης εμφάνισης πολλών αγγλικών και γαλλικών λέξεων και στερεότυπων εκφράσεων ως συμβολή στην Ιστορία του πολιτισμού και των επιστημών.

Οι νεολογισμοί που προστέθηκαν στη δεύτερη έκδοση είναι περίπου πεντακόσιοι, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών λεξικών συνάψεων (συμπλόκων). Η περιβαλλοντική, η οικονομική και η υγειονομική κρίση, όπως έδειξε η πανδημία του κορονοϊού, αποτυπώνονται με προσεκτικά επιλεγμένο λημματολόγιο για να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι χρήστες του Λεξικού. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα λήμματα ανθρωπόκαινο, ανθρωπόπαυση, αντιεμβολιαστής, γκουσμάνια, δραχμιστής, κρυπτονόμισμα, γυάλινη οροφή, μεταφραστική και περιβαλλοντική ιατρική, Αθηναϊκή Ριβιέρα, σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, για να δει πώς αντιμετωπίζονται οι νέες προκλήσεις. Προστέθηκαν ακόμη πολλές νέες ή αναλυτικότερες ετυμολογίες.

Η Ακαδημία Αθηνών καθιερώνει στην πράξη ένα «Παρατηρητήριο της γλώσσας» που θα παρακολουθεί την εξελικτική πορεία του γλωσσικού οργάνου, με έμφαση στο λεξιλογικό και σημασιολογικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό το ευρύτερο κοινό θα ενημερώνεται υπεύθυνα για θέματα γλωσσικής χρήσης και θα διευκολύνεται το έργο όσων διδάσκουν τη Νεοελληνική ως μητρική, δεύτερη ή ξένη γλώσσα.Ακαδημία Αθηνών: Ηλεκτρονικά το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας

Το Χρηστικό λεξικό, με τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, είναι ίσως ο καλύτερος σύμβουλος για ορθογραφικά, μορφολογικά και συντακτικά προβλήματα της Νεοελληνικής καθώς έχει απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος καταγράφοντας με ποιότητα λόγου τη γλωσσική πραγματικότητα.

Δείτε το λεξικό ΕΔΩ

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει σχόλια, υποδείξεις, παρατηρήσεις διορθώσεις, ιδέες στο christikolexiko@academyofathens.gr

 

Πηγές : Πρώτο Θέμα 

Αν ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα σπουδών των Φροντιστηρίων μας, βρείτε εδώ πληροφορίες για Online Εγγραφές!

Διαβάστε επίσης: 

Οι 3 Έλληνες Νομπελίστες.

Γιατί οι έφηβοι δυσκολεύονται να μοιράζονται τα μυστικά τους με τους γονείς τους;

Παιδιά στην εφηβεία: Συμβουλές διαχείρισης.

Έφηβοι και Ύπνος: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται.

Γλώσσα Γλώσσα: Ένα podcast για την ελληνική γλώσσα από την αρχαιότητα ως το σήμερα.

Σε ποια Τμήματα ΑΕΙ αν εισαχθείτε παίρνετε μαζί με το πτυχίο κατευθείαν και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών!

Πανελλήνιες 2023: Ο νέος τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων.