Όλες οι αλλαγές στο Λύκειο ανά τάξη: Α, Β, Γ Λυκείου & Αποφοίτους

Οι μαθητές της Γ Λυκείου

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θα εφαρμοστεί από τις Πανελλαδικές του 2021 στο Λύκειο και, ουσιαστικά, είναι η μόνη αλλαγή που θα υπάρχει φέτος.

Θα ισχύσει και στα ειδικά μαθήματα, τις πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, στις Επαναληπτικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, για όσους αρρωστήσουν, και για τους υποψηφίους από ΕΠΑΛ.

Υπάρχει και μία άλλη αλλαγή το παράλληλο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ, αλλά είναι χωρίς νόημα, γιατί μπορεί να μπει όποιος θέλει με το απολυτήριο Λυκείου.

Θα ισχύσουν ακόμη οι συντελεστές βαρύτητας για δύο μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, όπως ίσχυαν μέχρι το 2019.

Όσοι από τους μαθητές της Γ Λυκείου θελήσουν να ξαναδώσουν εξετάσεις το 2022 στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, θα εξεταστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία.

Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών

Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών θα εξετάζονται με τους ίδιους όρους που εξετάζονται οι μαθητές της Γ Λυκείου της τρέχουσας χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ξανά παλαιό και νέο σύστημα στο Λύκειο, όποια αλλαγή και αν συμβεί.

Η κατηγορία του 10%

Η κατηγορία του 10% διατηρείται ως έχει. Τα ποσοστά εισαγωγής παραμένουν 6% για τους αποφοίτους του 2020 και 4% για τους αποφοίτους του 2019. Ισχύει και για αυτή την κατηγορία, όμως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως ορίστηκε κατά το έτος συμμετοχής του υποψηφίου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Θα πρέπει να οριστεί φέτος η ΕΒΕ γιατί δεν υπήρχε το 2020 και το 2019. Το σημείο αυτό απαιτεί διευκρίνηση από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές της Β Λυκείου

Οι μαθητές της Β Λυκείου, που θα διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, εκτός από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα βρουν μπροστά τους, θα έχουν επιπλέον:

1. Διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας για κάθε τμήμα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε υποψήφιος θα έχει διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα.

2. Θα υποβάλλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο σε δύο φάσεις, μία τον Ιούλιο, με περιορισμένο αριθμό επιλογών, μετά την ανακοίνωση των βαθμών και αν δεν περάσουν στις αρχές Αυγούστου για όσες θέσεις έχουν περισσέψει, χωρίς περιορισμό επιλογών.

Οι μαθητές της Α Λυκείου

Οι μαθητές της Α Λυκείου θα εξεταστούν στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου με θέματα που θα έχουν επιλεγεί κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων.

Το ίδιο θα συμβεί και όταν φοιτήσουν στη Β Λυκείου, αλλά και για τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ Λυκείου. Προσοχή όχι για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Δεν θα υπολογιστούν οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή τους στις Ανώτατες Σχολές, καθώς δεν έχει υπάρχει καμία τέτοια διάταξη μέχρι τώρα. Πιθανόν να ισχύσει για μικρότερους μαθητές, που φοιτούν τώρα στο Γυμνάσιο.

Πηγή: Στράτος Στρατηγάκης

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, πατήστε εδώ: