Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια και μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ)

Πανέτοιμο είναι το υπουργείο Παιδείας για τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα ξεκινήσουν σε 18 ημέρες και δεν θα επηρεαστούν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέξουν και νέα τμήματα ανά επιστημονικό πεδίο με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, ενώ δίνεται η δυνατότητα υποβολής δεύτερου μηχανογραφικού που θέσπισε το υπουργείο Παιδείας για όλους όσοι θέλουν να εισαχθούν στα δημόσια ΙΕΚ και να αποκτήσουν ένα δίπλωμα με γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.

Και φέτος υπάρχουν οι συντελεστές βαρύτητας που προσδιορίζονται από τα τμήματα των πανεπιστημίων και θα είναι διαφορετικοί για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή κάθε πανεπιστημιακό τμήμα έχει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας με τους οποίους θα υπολογίζονται οι τελικές επιδόσεις των υποψήφιων στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια και μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και ήδη οι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν λιγότερο από έναν μήνα μελέτης για να διεκδικήσουν το πολυπόθητο εισιτήριο που θα ανοίξει τις «πύλες» των πανεπιστημίων, ξεκίνησαν τις επαναλήψεις, καθώς έχουν ολοκληρώσει την ύλη. Η ψυχραιμία, όπως συνηθίζουν να λένε όσοι ασχολούνται χρόνια με τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, είναι το «κλειδί» για ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ ως «μυστικό» αποκαλύπτουν ότι δεν πρέπει οι υποψήφιοι να φεύγουν νωρίς από την εξέταση, είτε είναι σίγουροι ότι ξέρουν τις απαντήσεις είτε πιστεύουν ότι δεν τις γνωρίζουν.

Σχετικά Άρθρα :  Τι πρέπει να προσέξετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

«Όλα είναι έτοιμα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις», δηλώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης. «Έχει οριστεί ο τρόπος διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με επιτροπές, εξεταστικά κέντρα, βαθμολογικά κέντρα και εξεταστικά κέντρα, έχουν ελεγχθεί όλα τα συστήματα και μέχρι να διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνονται δοκιμαστικές εκπομπές με το σύστημα μετάδοσης θεμάτων ΣAM, το Σύστημα δηλαδή Ασφαλούς Μετάδοσης των θεμάτων το οποίο είναι γρήγορο και αξιόπιστο».

Ο κ. Κόπτσης λέει ότι περί τα τέλη του Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψήφιων και στα τέλη Ιουλίου ή τις δύο τρεις πρώτες ημέρες του Αυγούστου οι βάσεις εισαγωγής, προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο από το παρελθόν οι υποψήφιοι να αναζητήσουν σπίτι στην περίπτωση που εισαχθούν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Στο πνεύμα του καλύτερου προγραμματισμού, με νομοθετική ρύθμιση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, θεσμοθετήθηκε η ανακοίνωση του προγράμματος των Πανελλαδικών να γίνεται κάθε χρόνο πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου.


Παρακάτω παρατίθενται όλα τα νέα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ποια νέα τμήματα μπαίνουν και πού

Δύο τμήματα, τα Αειφορικής Γεωργίας (Αγρίνιο) και Γεωπονίας (Μεσολόγγι) προστίθενται στα Επιστημονικά Πεδία Επιστημών Υγείας και Ζωής και Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Επίσης, νέα τμήματα προσφέρονται στους υποψήφιους του 4ου Πεδίου. Πρόκειται για 8 τμήματα που ανήκαν στο 2o και στο 3o Πεδίο και προστίθενται και στο 4ο Πεδίο. Οι νέες σχολές στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης οι υποψήφιοι των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής είναι οι εξής: Περιβάλλοντος, με έδρα τη Μυτιλήνη, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Περιβάλλοντος, με έδρα τη Λάρισα, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Περιβάλλοντος, με έδρα τη Ζάκυνθο, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Κοινωνικής Πολιτικής, με έδρα την Αθήνα, του Παντείου Πανεπιστημίου, Κοινωνικής Πολιτικής, με έδρα την Κομοτηνή, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, με έδρα την Ορεστιάδα, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αγροτικής Ανάπτυξης, με έδρα την Ορεστιάδα, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, με έδρα τη Λαμία, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Λήξη μαθημάτων και προαγωγικές

Στις 18 Μαΐου θα τελειώσουν τα μαθήματα για όλες τις τάξεις του Λυκείου προκειμένου στη συνέχεια να πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και ενδοσχολικές εξετάσεις. Στα Γυμνάσια τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα 1-15 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) ενώ και τα ΕΠΑΛ ξεκινούν επίσης με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά που εξετάζονται στις 27 Ιουνίου, τα Ισπανικά στις 28 και θα ολοκληρωθούν με τα Ιταλικά στις 29 Ιουνίου.

Oι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ ́ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν πριν από τις Πανελλαδικές, από τις 23 έως τις 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν από τις 23 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.

Στρατιωτικές σχολές χωρίς κενές θέσεις

Νέο στοιχείο που προκύπτει φέτος με τη διόρθωση της ΕΒΕ στις στρατιωτικές σχολές είναι ότι δεν θα μείνουν κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές για τις οποίες απαιτείται στελέχωση. Σε γενικές γραμμές, σημειώνονται κυρίως αυξητικές τάσεις σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε οι θέσεις φέτος για τις Σχολές Αστυφυλάκων θα είναι 850 από 730 πέρυσι και 100 από 117 πέρυσι για τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνολικά, ο αριθμός αυξήθηκε στους 950 εισακτέους έναντι 847 εισακτέων πέρυσι. Οι στρατιωτικές σχολές αποφάσισαν να μειώσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τους για φέτος, αφού πέρυσι έμειναν κενές θέσεις εισακτέων. Η Σχολή Ευελπίδων ανακοίνωσε αλλαγή στην ΕΒΕ με τον συντελεστή να πέφτει από το 1,2 στο 1 για τους φετινούς υποψήφιους. Λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής πέρυσι στη Σχολή Ευελπίδων (ειδικότητα Όπλα) από τις 226 θέσεις που ορίσθηκαν έμειναν κενές οι 139, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) από τις 197 θέσεις έμειναν κενές οι 42 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από τις 41 έμειναν κενές οι 16 θέσεις.

Εισακτέοι

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανέρχεται σε 68.574. Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανέρχεται σε 68.574, από 68.394 πέρσι, δηλαδή αύξηση 180 θέσεων. Ως αποτέλεσμα δεν καταγράφονται μεγάλες αυξομειώσεις στον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων ανά σχολή. Στον αριθμό αυτό προστίθενται και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή 7/5/2023

Σας ευχόμαστε μεγάλη επιτυχία.

Πανελλαδικές, Πανελλαδικές, Πανελλαδικές, Πανελλαδικές, Πανελλαδικές, Πανελλαδικές

Διαβάστε επίσης: 

Εκλογές 2023: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία;

Οδηγός για τις Πανελλαδικές 2023!

Έφηβοι και Ύπνος: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται.

Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες σχολές του 2ου, 3ου και 4ου πεδίου;

Σε ποια Τμήματα ΑΕΙ αν εισαχθείτε παίρνετε μαζί με το πτυχίο κατευθείαν και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών!