Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2022 βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελλήνιων εξετάσεων, ενώ πλέον ανάρτησε τους πίνακες με τον αριθμό των εισακτέων ανά ίδρυμα και σχολή.

Η πρώτη παρατήρηση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι οι θέσεις των εισακτέων μειώθηκαν σχεδόν κατά 9.000. Τι σημαίνει όμως αυτό;

«Αυτές οι 9.000 λιγότερες θέσεις δεν σημαίνει ότι θα μπουν 9.000 λιγότερα παιδιά στα πανεπιστήμια. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι θα έχουμε 9.000 λιγότερους φοιτητές. Γιατί συνέβη όμως αυτή η μείωση; Για να μη μείνουν ξανά 18.000 θέσεις κενές, όπως πέρυσι. Από τις περυσινές εξετάσεις, ο αριθμός των επιτυχόντων δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των εισακτέων. Ο αριθμός των επιτυχόντων στις φετινές Πανελλήνιες καθορίζεται από τον “κόφτη” της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής» εξηγεί ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας.

Το δεύτερο συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, είναι ότι «μείωσαν τις θέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά 2.180. Αυτό το είχαν ζητήσει επανειλημμένα τα πανεπιστήμια γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχαν “κοσμοσυρροή”, διαμαρτύρονταν ότι δεν έχουν καθηγητές, υποδομές κ.λπ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλές οικογένειες θα πρέπει τώρα να στείλουν τα παιδιά τους στην επαρχία. Σε μια κακή οικονομική συγκυρία αυτό δημιουργεί θέμα για κάποιες οικογένειες. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι είναι κάτι που είχαν ζητήσει τα πανεπιστήμια εδώ και πολλά χρόνια» επισημαίνει.

 

Σχετικό άρθρο: Αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας για το 2022

Πανελλήνιες: Γιατί δεν αλλάζει πολλά ο αριθμός των εισακτέων – Παραδείγματα

Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, «υπάρχει τρόπος να δούμε ότι δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο η μείωση των 9.000 θέσεων».

Όπως εξηγεί, «ας πάρουμε ως παράδειγμα το Μαθηματικό στη Σάμο, όπου έκοψαν 160 θέσεις. Τι συνέβαινε εκεί; Πέρυσι εισήχθησαν 6 υποψήφιοι με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις του Γενικού Λυκείου. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν δώσει πάρα πολλές θέσεις στο Μαθηματικών της Σάμου, είχε φτάσει να έχει 309 θέσεις, γιατί ήθελαν να κρατούν ψηλά το άθροισμα των εισακτέων, δηλαδή να βγαίνει 77.000. Και τώρα, από αυτές τις 309 θέσεις άφησαν 150. Πάλι πολύ λίγοι υποψήφιοι θα εισαχθούν».

Το Μαθηματικό της Σάμου, συνεχίζει ο κ. Στρατηγάκης, «τo 2013 είχε 192 εισακτέους και το 2014 150, όσους και φέτος. Από το 2015, πάει στους 230, μετά 240, 254, 262, 309. Στις περυσινές Πανελλήνιες εξετάσεις το 262 έγινε 309. Αυτό έγινε στη λογική του να μειώσουν τους εισακτέους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να αυξήσουν στην περιφέρεια, ώστε να μην πέσει πολύ ο αριθμός των εισακτέων. Πέρυσι λοιπόν, πήρε 47 θέσεις παραπάνω το Μαθηματικό της Σάμου, οι οποίες, ωστόσο, έμειναν κενές. Το 150 που δίνουν λοιπόν τώρα στη Σάμο δεν θα μειώσει τον αριθμό των επιτυχόντων».

Στρατηγάκης: Χωρίς εκπλήξεις οι ανακοινώσεις για τους εισακτέους – Πώς εξηγούνται οι μειώσεις

Ο Στράτος Στρατηγάκης στη συνέχεια εστιάζει στο Μαθηματικό της Αθήνας, που το 2013 είχε 312 εισακτέους, έπεσε στους 300 το 2014 και στους 250 το 2015. «Το 2020 οι εισακτέοι ανήλθαν σε 247, ενώ πέρυσι και φέτος έμειναν στους 200. Ούτε 200 χωράει το Μαθηματικό Αθήνας, ούτε φυσικά 300 που έστελναν τότε. Αυτό θέλουμε να πούμε. Γιατί δεν είναι μόνο οι ελλείψεις καθηγητών, είναι και θέμα αιθουσών» τονίζει.

Μια άλλη σχολή στην οποία έγινε μείωση είναι το Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Μυτιλήνης. «Είχε 280 και άφησαν φέτος 160, δηλαδή μείωσαν κατά 120 τις θέσεις των εισακτέων. Βλέπουμε λοιπόν ότι έκαναν κινήσεις σε τμήματα όπου έμεναν πολλές κενές θέσεις. Ταυτόχρονα, μείωσαν από 3, 5 ή 10 θέσεις τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, καμία αλλαγή δεν καταγράφηκε στις Ιατρικές και Νομικές Σχολές, ούτε και στο Μαθηματικό Αθήνας. «Πρέπει να τονίσουμε ότι φέτος δεν είχαμε εκπλήξεις με συγχωνεύσεις τμημάτων. Νομίζω ότι μόνο δυο τμήματα έχουν κοπεί» αναφέρει.

Πανελλήνιες 2022: Αυτός είναι ο φετινός «χάρτης» των εισακτέων

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο κ. Στρατηγάκης για τους αριθμούς των εισακτέων αποτυπώνει, σε 11 πίνακες, τα στοιχεία με όλες τις αυξομειώσεις για 422 τμήματα.

Ακολουθούν οι πίνακες που επιμελήθηκε ο κ. Στρατηγάκης για τους εισακτέους των Πανελλήνιων εξετάσεων του 2022 και του 2021:

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αλλαγές στην Τράπεζα θεμάτων.

Πανελλήνιες 2022: Εξεταστικά Κέντρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ.

Τα 176 τμήματα των ΑΕΙ με κενές θέσεις.

Πανελλήνιες 2022 – Προαγωγικές και Απολυτήριες εξετάσεις Λυκείων: Το πρόγραμμα και η βαθμολογική κλίμακα.