Σαρωτικές αλλαγές φέρνει στο τοπίο της αγοράς εργασίας η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με την επέλαση της πανδημίας να πιέζει ακόμα περισσότερο για ταχείες αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς. Ποιές ειναι οι νέες ειδικότητες;

Με περίπου 100.000 υποψηφίους να βρίσκονται μια ανάσα πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, ο «Ε.Τ.» σε συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης της «Labora» αναδεικνύει τα επαγγέλματα και τις εξειδικεύσεις που αναδύονται μέσα από τις αλλαγές που έρχονται και πώς ακόμα και οι υποψήφιοι σχολών με «παραδοσιακές» σπουδές μπορούν να απορροφηθούν σε ειδικότητες που ούτε οι ίδιοι είχαν φανταστεί και οι οποίες προκύπτουν από την αλληλεπίδραση επιστημών με βάση την τεχνολογία και τις εφαρμογές της.

Ενδεικτικά, παρουσιάζουμε κλασικά επαγγέλματα με ενδιαφέρουσες προοπτικές που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και ανοίγουν νέους δρόμους:

Ψυχολογία:

Δημοφιλείς επιλογές με πολύ υψηλές βάσεις για όλους τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου είναι οι Ψυχολογίες, που όμως μέχρι πρόσφατα συνδέονταν στο μυαλό των περισσότερων με εξειδίκευση στην Κλινική, στην Εξελικτική, στη Γνωστική, στην Οργανωτική ή τη Σχολική Ψυχολογία.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει πλέον, η Ψυχολογία είναι μια επιστήμη που παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά πεδία. Είναι άλλωστε ήδη γνωστό ότι η επιστήμη αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Μηχανικής Μάθησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Νέες ειδικότητες: Με τα απαραίτητα συνοδευτικά ακαδημαϊκά προσόντα, ένας απόφοιτος Ψυχολογίας μπορεί να ασχοληθεί με το Μarketing, τη μελέτη συμπεριφοράς, το ανθρώπινο δυναμικό και τη Γνωσιακή Ψυχολογία, ανατρέποντας την παραδοσιακή εικόνα των επαγγελματιών που έχουν επικοινωνία μόνο με τον θεραπευόμενο.

Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί: 

Πλέον η εικόνα του ηλεκτρολόγου με τα καλώδια στο χέρι έχει αντικατασταθεί από ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων που εκτείνονται από την ενέργεια και την έξυπνη εκμετάλλευσή της, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την Πληροφορική έως και τη Μηχανική Μάθηση. Γενικότερα, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός ασχολείται κυρίως με τις εφαρμογές της τεχνολογίας στα πεδία του ηλεκτρισμού, της ηλεκτρονικής, του ηλεκτρομαγνητισμού κ.ά.

Νέες ειδικότητες: Ευρεία είναι τα πεδία στα οποία μπορούν να απορροφηθούν οι απόφοιτοι αυτών των σχολών, με την τεχνολογική υπερανάπτυξη να εκτείνεται από τα ηλεκτρικά συστήματα παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ενέργειας, τα συστήματα ελέγχου, την αρχιτεκτονική υπολογιστών έως τα συστήματα τηλεπικοινωνιών, τα δίκτυα δεδομένων, τη Μηχανική Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μηχανολόγοι μηχανικοί: 

Η επιστήμη του μηχανολόγου μηχανικού εστιάζει στην ανάπτυξη, στο σχεδιασμό, στην κατασκευή, στην υλοποίηση και τη λειτουργία μηχανολογικών συστημάτων κάθε είδους μηχανής σε βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, η βιοτεχνολογία, η ρομποτική, ο αυτοματισμός κ.ά., καθώς και σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής.

Νέες ειδικότητες: Η Μηχατρονική αποτελεί ένα πεδίο που συνεχώς εξελίσσεται με κινητήρες νέας γενιάς, που χρησιμοποιούν μπαταρίες και δημιουργούν νέες προκλήσεις σχετικά με τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και την ανάπτυξη νέων ηλεκτρικών συστημάτων. Παράλληλα, η Ρομποτική αποτελεί ένα σύγχρονο πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει το σχεδιασμό και τη δοκιμή σύνθετων και περίπλοκων αρχιτεκτονικά συσκευών (αισθητήρες, ελεγκτές και ενεργοποιητές βιοϊατρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται σε προσθετικά ιατρικά εμφυτεύματα) με πολλές εφαρμογές ακόμη και στον τομέα της Ιατρικής.

Ιατρική: 

Δεν χρειάζονται συστάσεις για την επιστήμη, οι σχολές της οποίας κρατάνε σχεδόν σταθερά την πρώτη θέση στο βάθρο με τις πιο υψηλόβαθμες σχολές. Ηδη το πτυχίο της Ιατρικής προσφέρει 40 αναγνωρισμένες στην Ελλάδα για το 2021. Ομως νέες ανάγκες συνεχώς γεννώνται και αναδείχθηκαν εντόνως με την επέλαση της πανδημίας.

Νέες ειδικότητες: Μέσω της μεταπτυχιακής εξειδίκευσης, οι απόφοιτοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες εφαρμογές και την αλληλεπίδραση επιστημόνων από διαφορετικές επιστημονικές βάσεις για να απορροφηθούν σε ειδικότητες που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ταχύτατη ανάλυση ιατρικών πληροφοριών και δεδομένων έρευνας, η οποία επιταχύνει το χρονικό όριο δημιουργίας και κυκλοφορίας εμβολίων και φαρμάκων). Παράλληλα, η Επαυξημένη και η Εικονική Πραγματικότητα (Augmented, Virtual Reality) αποτελούν τεχνολογίες που ανοίγουν νέα πεδία στον τομέα της Υγείας (εξ αποστάσεως χειρουργικές επεμβάσεις, τρισδιάστατη απεικόνιση ανθρώπινου σώματος με εκπληκτική ακρίβεια κ.ά.), ενώ η Νανοτεχνολογία αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και έρευνας αναφορικά με τις παθήσεις και τις ασθένειες.

Οικονομικά:

Πρόκειται για έναν τομέα που συγκεντρώνει δεκάδες σχολές και τμήματα με συναφές αντικείμενο σπουδών, παραμένοντας διαχρονικά δημοφιλής στους υποψηφίους των Πανελλαδικών. Ομως, είναι ένας τομέας που όσες ευκαιρίες έχει άλλες τόσες παγίδες έχει, με την απορρόφηση σε αρκετά πεδία να φθίνει τα τελευταία χρόνια γεωμετρικά. Αρκετά τμήματα Οικονομικών στην περιφέρεια είδαν φέτος τον αριθμό εισακτέων τους να αυξάνεται, σε αντίθεση με τα κεντρικά Ιδρύματα που είχαν σημαντικές απώλειες σχεδόν στο σύνολό τους.

Νέες ειδικότητες: Στο άμεσο παρόν, πλέον μιλάμε για Επιχειρηματική Αναλυτική (η διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και μελέτης επιχειρηματικών δεδομένων και η μετατροπή τους σε επιχειρηματικές γνώσεις με τη χρήση στατιστικών μοντέλων με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας). Παράλληλα, η Ανάλυση Δεδομένων μέσω της αλληλεπίδρασης της Πληροφορικής με τα Μαθηματικά και τη Στατιστική δημιουργεί νέα δεδομένα στην έρευνα αγοράς, στο Μarketing, στις πωλήσεις, αλλά και σε θέματα λογιστικής και χρηματοοικονομικής ανάλυσης και διαχείρισης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Η επιστήμη των υπολογιστών

Με πληθώρα τμημάτων σε όλη τη χώρα και με αυξημένο τον φετινό αριθμό εισακτέων σε αρκετά περιφερειακά Ιδρύματαοι φοιτητές της Πληροφορικής αποκτούν ολοκληρωμένες γνώσεις πάνω στην επιστήμη και την αρχιτεκτονική των υπολογιστών, τον προγραμματισμό, τις υπολογιστικές διαδικασίες και έχουν ένα τεράστιο εύρος απασχόλησης, μιας και οι εφαρμογές της Επιστήμης Υπολογιστών εκτείνονται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, ενώ παράλληλα η ίδια η επιστήμη αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Νέες ειδικότητες: Η Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, η Τεχνολογία Λογισμικού, τα Λειτουργικά Συστήματα, οι Γλώσσες Προγραμματισμού, οι Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες, η Επεξεργασία Σήματος, οι Βάσεις Δεδομένων, τα Δίκτυα Υπολογιστών κ.ά. προϋπάρχουν και αναπτύσσονται με απίστευτη ταχύτητα. Από την άλλη, αναδύονται ευκαιρίες άμεσα στην Ασφάλεια Δικτύων (με την αύξηση χρήσης των κινητών τηλεφώνων), στις τεχνολογίες αιχμής (5G, υπολογιστικά νέφη), αλλά και στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα τμήματα της Πληροφορικής είναι πολλά, όπως ακριβώς και οι δυνητικές θέσεις εργασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει απόλυτα ότι όλοι οι απόφοιτοι θα έχουν μια επιτυχημένη καριέρα και απορρόφηση αν δεν είναι εναρμονισμένοι με τα νέα δεδομένα και αν στηριχθούν μόνο στην απόκτηση του πτυχίου τους και δεν εστιάσουν στην απόκτηση πρακτικών γνώσεων και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και μετά την απόκτηση κάποιου μεταπτυχιακού τίτλου.

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ:

Σχολή/ΤμήμαΑριθμός εισακτέων 2021Αριθμός Εισακτέων 2020Βάση Εισαγωγής 2020
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΕΚΠΑ)21421416.925
Πληροφορικής (ΑΠΘ)14614616.800
Πληροφορικής (ΟΠΑ)22522515.400
Πληροφορικής (Πανεπιστήμιο Πειραιά)19519516.150
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής-Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών (Παν. Μακεδονίας)13513516.125
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής-Πληροφοριακών Συστημάτων (Παν. Μακεδονίας)13513515.825
Πληροφορικής και Τηλεματικής (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)11012315.575
Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών (Παν. Δυτικής Αττικής)26326313.975
Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας)20020013.325
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Παν. Θεσσαλίας)30028011.875
Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας)16015111.325
Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστημάτων (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας)17019511.275
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Παν. Πελοποννήσου)24324310.450
Πληροφορικής (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)25023710.350
Πληροφορικής (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας)2402409.725
Πληροφορικής (Παν. Δυτικής Μακεδονίας)2502257.825
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Παν. Ιωαννίνων)2652656.950

 

Η χαμηλότερη και η υψηλότερη βάση στις παραδοσιακές σχολές:

 

Σχολή/ΤμήμαΑριθμός εισακτέων 2021Αριθμός Εισακτέων 2020Βάση Εισαγωγής 2020Πρόσβαση από επιστημονικό πεδίο
Ιατρικής (ΕΚΠΑ)16516518.2503ο
Ιατρικής (ΔΠΘ)13513517.4003ο
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ)25925917.9752ο
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ελλ. Μεσογειακό Πανεπιστήμιο)2602607.4252ο
Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ)16916917.8571ο
Ψυχολογίας (Παν. Δυτικής Μακεδονίας)15015016.6751ο
Μηχανολόγων Μηχανικών (ΕΜΠ)13313317.7752ο
Μηχανολόγων Μηχανικών Ελλ. Μεσογειακό Πανεπιστήμιο)1401408.7502ο

 

Πηγή : Newsbomb

Αν ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα σπουδών των Φροντιστηρίων μας, βρείτε εδώ πληροφορίες για Online Εγγραφές!

Διαβάστε εδώ, ποιες είναι οι δημοφιλέστερες σχολές του 2ου, 3ου και 4ου πεδίου.

Πανελλαδικές 2021: Κατάθεση δύο μηχανογραφικών, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Όλα όσα ισχύουν για φέτος.