Η εύρεση διασκεδαστικών πραγμάτων για τους εφήβους το καλοκαίρι είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους γονείς τέτοια εποχή.

Αναρωτιούνται πώς να κρατήσουν το παιδί τους σε εγρήγορση και μακριά από το διαδίκτυο και το σερφάρισμα, έστω και λίγες ώρες.

Παρότι σε αυτή τη φάση της ζωής του ο έφηβος βρίσκει κάθε τι που θα του προτείνετε από αδιάφορο ως βαρετό – εξαιρούνται φυσικά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το κινητό – μπορείτε να δοκιμάσετε τις εξής δραστηριότητες:

Εθελοντισμός

Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ενθαρρύνετε το έφηβο παιδί σας να συμμετάσχει σε εθελοντικές δράσεις. Ο εθελοντισμός διδάσκει στους εφήβους την αξία της σκληρής δουλειάς και της προσφοράς στους άλλους. Μπορούν να μάθουν την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια καθώς και να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί – και δεν λειτουργεί – ο κόσμος. Επικοινωνήστε με το δήμο σας ή άλλες τοπικές οργανώσεις για να μάθετε τις δράσεις που τρέχουν.

Νέες δραστηριότητες

Το καλοκαίρι τα παιδιά έχουν άπλετο χρόνο, ευκαιρία λοιπόν να ανακαλύψουν νέα χόμπι. Μπορεί να είναι το κολύμπι, η τοξοβολία, ο χορός, η ρομποτική κι ένα σωρό άλλα. Ενθαρρύνετέ τα να αφιερώνουν χρόνο προκειμένου να ανακαλύψουν τι νέο θα ήθελαν να μάθουν ή να κάνουν τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εργασία

Εάν ο έφηβος πληροί τις προϋποθέσεις ηλικίας για απασχόληση, ενθαρρύνετέ τον να βρει μια εργασία μερικής απασχόλησης. Ακόμα κι αν δεν «χρειάζεται» τα χρήματα, η μερική απασχόληση του δίνει έναν λόγο να τηρεί ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα και να φεύγει από το σπίτι σε τακτική βάση. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να μάθει την αξία να κερδίζει τα δικά του χρήματα.

Διαδικτυακά μαθήματα

Μπορεί το σχολείο να τελείωσε, όμως δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει το παιδί σας να μαθαίνει νέα πράγματα. Και επειδή και μόνο στο άκουσμα για μαθήματα, είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει αρνητικά, αναζητήστε διαδικτυακές ομιλίες TED που θα το ενδιαφέρουν ( μπορεί να είναι για τη μουσική, για τον αθλητισμό, κ.ο.κ.).

Summer Camp

Υπάρχουν πολλά camp με ποικίλες δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Αν οικονομικά δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε, υπάρχουν πολλοί δήμοι που οργανώνουν summer camp με μικρή ή και μηδενική συμμετοχή. Το ίδιο ισχύει και για τις κατασκηνώσεις με την προϋπόθεση ότι έχετε κάνει έγκαιρα αίτηση.

Προφανώς και οι έφηβοι θα περάσουν ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού κάνοντας βόλτες με τους φίλους τους και χαζεύοντας πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη.

Χρειάζονται όμως παρότρυνση να κάνουν και κάτι άλλο, όσο βαρετό κι αν το θεωρούν. Προσπαθήστε λοιπόν να βρίσκετε τρόπους να τους απασχολείτε ακόμα κι αν διαμαρτύρονται, γιατί μόνο καλό θα τους κάνετε.

 

Πηγές: MothersBlog

Με πληροφορίες από το gwrymca.org

Διαβάστε επίσης:

Γονείς: 3 τρόποι για να βάλετε όρια στο παιδί αποφεύγοντας την τιμωρία.

Πανελλαδικές 2023: Έχει νόημα να είναι εύκολα τα θέματα;

Τρεις και ένας οι βασικοί στόχοι των εφήβων.

Έφηβοι και Ύπνος: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται.

Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες σχολές του 2ου, 3ου και 4ου πεδίου;

Σε ποια Τμήματα ΑΕΙ αν εισαχθείτε παίρνετε μαζί με το πτυχίο κατευθείαν και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών!