Προειδοποίηση επιστημόνων: Ίσως έρχεται αναστροφή των πόλων της Γης – Καταστροφικές οι συνέπειες

Share Now

Τα φροντιστήρια «Θετικό» σας ενημερώνουν για τα κυριότερα εκπαιδευτικά και επιστημονικά νέα! Στο άρθρο που ακολουθεί, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια δραματική αναστροφή των πόλων της Γης με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Διαβάστε γι αυτό!

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Ντάνιελ Μπέικερ, λέει ότι είναι ήδη ορατά τα πρώτα σημάδια μιας αναστροφής των πόλων της Γης για πρώτη φορά εδώ και 786.000 χρόνια, που θα καταστήσουν «ακατοίκητες» ορισμένες περιοχές του πλανήτη μας.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης, που μας προστατεύει από τους καταστροφικούς ηλιακούς ανέμους, έχει εξασθενήσει κατά 15% τους τελευταίους δύο αιώνες κι αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ίσως είναι ένα σημάδι πως οι πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αντιστραφούν. Σε μια τέτοια περίπτωση οι πυξίδες θα δείχνουν το Νότο και οι επιπτώσεις για το δίκτυο ηλεκτροδότησης θα είναι τεράστιες.

(Εικόνα: Wikimedia Commons)

Οι διαπιστώσεις του Μπέικερ περιλαμβάνονται σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Undark και αναφέρει ότι επικίνδυνες ακτινοβολίες ενδέχεται να πλήξουν την επιφάνεια του πλανήτη μας προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην υγεία των ζώντων οργανισμών ή ακόμη και θανάτους καθώς και στους δορυφόρους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν δορυφόρους για να αναλύσουν τις αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης και διεπίστωσαν ότι ο βόρειος μαγνητικός πόλος είναι «απρόβλεπτος».

Αλλά πριν ξεχυθούμε στα καταφύγια, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η αναστροφή των πόλων δεν θα γίνει άμεσα, αλλά μέσα στις επόμενες δύο χιλιετίες και σε διάστημα αρκετών αιώνων, που θα δώσει την ευκαιρία στην ανθρωπότητα να προετοιμαστεί εγκαίρως.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης (Εικόνα: Flickr.com)

Η NASA προσπαθεί πάντως να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι η αναστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης μπορεί να οδηγήσει στην Αποκάλυψη. «Η επιστήμη δείχνει ότι η αναστροφή των μαγνητικών πόλων είναι κάτι που συμβαίνει συχνά -αναλογικά με την ηλικία της Γης- και βαθμιαία σε μια περίοδο χιλιετιών», ανέφερε το 2012. Και συμπλήρωσε:

«Αν και δεν είναι εντελώς προβλέψεις οι συνθήκες που προκαλούν το φαινόμενο – π.χ. η κίνηση του βόρειου πόλου μπορεί να αλλάξει ελαφρά κατεύθυνση- δεν υπάρχουν στοιχεία στα γεωλογικά δεδομένα εκατομμυρίων ετών που να υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά τα εφιαλτικά σενάρια που συνδέονται με την αναστροφή των πόλων».

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Share Now

Related Post