Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΣΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ!

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΣΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ!

Τα μαθηματικά, σου μαθαίνουν να ζεις

Τα Φροντιστήρια “ΘΕΤΙΚΟ” σας παρέχουν πληροφόρηση για τα σπουδαιότερα εκπαιδευτικά και επιστημονικά νέα! Στη συνέχεια ακολουθεί ένα άρθρο για τη σημασία της επιστήμης των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ στη ζωή μας.

Από τα πρώτα κιόλας σχολικά μας χρόνια έως ότου την αποφοίτησή μας από το σχολείο, ερχόμαστε σε επαφή με εκείνη την παράξενη, δαιδαλώδη αλλά και απίστευτα σημαντική επιστήμη.  την επιστήμη των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Γύρω από αυτήν θα συναντήσει κανείς δυο τύπους ανθρώπων. τους μυημένους και του αμύητους. Εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τίποτα ενόσω προχωρούν οι τάξεις του σχολείου και εκείνους που έχουν έμφυτο ταλέντο και θεωρούν κάθε θεώρημα και ταυτότητα πιο εύκολο και από τον ύπνο. Επιπλέον, έχουν και τη τάση να κάνουν ορισμένες παραδοχές μέσα από ένα σύνολο προτάσεων προκειμένου να αποδείξουν στους υπόλοιπους πόσο εύκολη και εφαρμοσμένη στη ζωή είναι η επιστήμη των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ.

Τα μαθηματικά όσο και αν μας παίδεψαν κατά τα σχολικά μας χρόνια, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα μιας γενικής εκπαίδευσης.  Η ιδιαίτερη φύση τους με την αλυσιδωτή σειρά των εννοιών αλλά και την πολύπλοκη παραγωγική ανάπτυξή τους δυσχεραίνουν ορισμένες φορές την κατανόησή τους. Εξάλλου, τίποτα δεν είναι τόσο αφηρημένο όσο το μαθηματικά, εν αντιθέσει με τη φιλοσοφία που προσεγγίζει τη ζωή με περισσότερο στοχασμό και ευγένεια. Η επιστήμη των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ μοιάζει λίγο με κυνήγι θησαυρού, που αν κάποιος μαρτυρήσει πού βρίσκεται ο θησαυρός αυτός χάνεται όλη η διασκέδαση μαζί με απίστευτες γνώσεις. Χαρακτηρίζονται, συχνά μάλιστα, ως ένα άθλημα για νεαρούς παίκτες.

Στους σημαντικότερους μαθηματικούς όλων των εποχών συμπεριλαμβάνονται ο Ευκλείδης, ο Καρτέσιος και ο Όιλερ. Ο Πλάτωνας, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών, θεωρούσε τα μαθηματικά ως το όχημα που κατευθύνει τη ψυχή μας προς την αλήθεια. Στην Πολιτεία, το σπουδαιότερο φιλοσοφικό του έργο, ισχυρίζεται πως η μελέτη των μαθηματικών επιτρέπει στο πνεύμα του ανθρώπου να προσεγγίσει την υπέρτατη αλήθεια.

tattoo

Ο καταιγισμός των πληροφοριών που δέχεται καθημερινά ο ανθρώπινος νους από το περιβάλλον του και ο σωστός διαχειρισμός τους απαιτεί μια λογική. Η μαθηματική σκέψη είναι, λοιπόν, απαραίτητη. Τα μαθηματικά είναι τρόπος σκέψης και όχι απλή εφαρμογή τύπων. Με τη βελτίωση της παρεχόμενης μαθηματικής παιδείας, ίσως οι μαθητές υιοθετήσουν μια θετική στάση όχι μόνο απέναντι στο μάθημα αλλά κυρίως στην επιστήμη των μαθηματικών. Θα «τοποθετηθούν» έτσι τα κατάλληλα θεμέλια για διαμόρφωση ενεργών πολιτών με κριτική σκέψη.

Θα μπορούσαν μάλιστα να χαρακτηριστούν ως ένα «μέσο καταστολής» της όξυνσης των μαθητικών ανισοτήτων. Έτσι, τα μαθηματικά θα σταματήσουν να φαντάζουν ως εργαλείο μεγέθυνσης των ταξικών διαφορών εντός των αιθουσών διδασκαλίας.

Και μπορεί λοιπόν το πυθαγόρειο θεώρημα, οι ταυτότητες και η γεωμετρία να μη μας χρειάστηκαν στη ζωή μας άμεσα, αλλά σίγουρα αποτέλεσαν μια βάση σκέψης ή και ακόμη άρνησης σε περίπτωση που ως μαθητές δείχναμε μια αποστροφή για το μάθημα των μαθηματικών.

Είναι προφανές ότι όσο τρελός μαθηματικός και αν μας δίδαξε, τα μαθηματικά δεν περιορίζονται στα σχολικά βιβλία, στις ασκήσεις και στα άπειρα τετράδια που μπορεί να γέμισε κάποιος μαθητής προκειμένου να επιτύχει στον αγώνα που λέγεται «εξετάσεις»…

ΠΗΓΗ: http://geekarena.gr/